Číslování stránek v PDF

V tomto článku si ukážeme, jak rychle očíslovat stránky v souboru PDF a jak například nastavit, aby se stránky číslovaly až od druhé stránky.

 

Postup

Ad1  Spusťte aplikaci PDF-XChange Editor 8 nebo Plus (součást PDF-XChange PRO 8) a otevřete soubor PDF, u kterého chcete očíslovat stránky.

Ad2  Na kartě Organizace vyberte nástroj Záhlaví a zápatí a zde zvolte Přidat...

cislovanistranek1

 

Ad3  Poté dojde k otevření dialogového okna Přidání záhlaví a zápatí. Pomocí tohoto dialogového okna můžete přidat nejen čísla stránek, ale i libovolný text nebo makro. 

  • Kliknutím na tlačítko cislovanistranek3 můžete přidat makro pro číslo stránky do šesti oblastí na stránce (3 oblasti záhlaví, 3 zápatí). Čísla stránek lze přidat pomocí volby Číslo stránky. Do vybrané části záhlaví nebo zápatí, bude vloženo makro %[Page].

cislovanistranek4 

 

Může to potom vypadat například takto: 

cislovanistranek2   

 

Ad4  Nyní je ještě nutné nastavit rozsah stránek, které budou očíslovány. To provedeme stisknutím tlačítka Nastavení rozsahu stránek... na stejném dialogovém okně.    

  • Pokud chceme očíslovat všechny stránky, je třeba vybrat volbu Všechny.
  • Pokud chceme očíslovat všechny stránky kromě první stránky, vyberte políčko Stránky a zadejte hodnotu například 2-10. Budou očíslování všechny stránky kromě úvodní stránky.

Ad5  Pokud současně chceme, aby číslování na druhé stránce (viz bod 4) začínalo číslem 2 (nebo jiným číslem), pak musíme opět kliknout na tlačítko cislovanistranek3  a zde vybrat volbu Editace stylu číslování stránek...  Tuto volbu použijeme i v případě, že chceme nastavit Formát čísla stránek (dostupné formáty: 1, 1 z n, 1/n, Stránka 1, Stránka 1 z n).

Pokud tedy chceme, aby číslování stránek začínalo číslem 2, vyplníme dialogové okno takto a potvrdíme tlačítkem OK.

cislovanistranek5 

 

Ad6  Pokud máme nastaveny všechny parametry číslování, tak stačí v dialogovém okně Přidání záhlaví a zápatí stisknout tlačítko OK. Tím je proces dokončen.

Zpět do obchodu