Co jsou relace a jak mohou zvýšit produktivitu práce

V dnešním článku si ukážeme méně známou nebo možná úplně neznámou funkci, kterou najdete v aplikacích PDF-XChange. Jde o tzv. relace (sessions).

Představme si situaci, že pracujete na více projektech a každý projekt je v různé fázi zpracování. Je běžné, že v rámci projektu pracujete na více dokumentech, které máte souběžně otevřeny v editoru PDF a různě mezi nimi podle potřeby přepínáte.

Pracovní doba ale naštěstí není nekonečná a vy někdy pozdě odpoledne dokumenty zavřete a ráno chcete pokračovat dál v rozdělané práci. Níže si vysvětlíme, co udělat proto, abyste následující den mohli plynule pokračovat v práci. Pomohou vám právě tzv. relace.

 

Co je relace (session)?

Relace je funkce v PDF-XChange Editoru V9/Plus, která umožňuje zachovat a uložit stávající rozvržení karet dokumentů, cesty k dokumentům, zvětšení dokumentů a další nastavení pracovní plochy pro budoucí použití. 

Nástroje pro práci s relacemi najde uživatel na kartě Soubor > Otevřít > Relace.

V této sekci je možné:

  • Spravovat relace. Tato volba umožňuje organizovat již existující relace
  • Uložit aktuální relaci. Tato volba umožňuje uložit rozvržení dokumentů, cesty k dokumentům a další nastavení pracovní plochy.
  • Uložit aktuální relaci do souboru. Umožňuje uložit rozvržení dokumentů, cesty k dokumentům a další nastavení do souboru.
  • Otevřít relaci ze souboru. Tato volba otevře existující relaci ze souboru.

 

V čem vám relace pomůže?

Relace vám tedy umožní zachovat otevřené dokumenty z předchozího dne, takže druhý den nemusíte vše složitě otevírat. Jednoduše si otevřete danou relaci a všechny dokumenty se automaticky načtou do editoru. Níže najdete postup, jak to udělat.

Ad1  Předpokládejme, že máme v editoru otevřené nějaké výkresy viz obrázek níže.

 

Ad2  Abychom zachovali rozvržení otevřených dokumentů na příště, tak je třeba rozvržení uložit do relace. To uděláte v menu Soubor > Otevřít > Relace > Uložit aktuální relaci - novou relaci pojmenujeme jako RD Horní Planá. Tím jsme tedy uložili existující relaci (rozvržení dokumentů).

 

Ad3  Pokud následující den spustíte editor PDF, uvidíte něco podobného jako na obrázku pod tímto textem. Otevřené dokumenty zde nejsou, ale my již víme, že nám pomohou právě relace viz následující krok.

 

Ad4  Již uloženou relaci RD Horní Planá se všemi dokumenty si načteme volbou na kartě Soubor > Otevřít > Relace > RD Horní Planá.

 

 

Ad5  Po načtení relace RD Horní Planá můžete vidět rozvržení dokumentů z předchozího dne a to včetně zvětšení zobrazení. Můžete tedy jednoduše navázat na práci z předchozího dne. 

Na malém příkladu jsme si ukázali, jaký mohou mít relace přínos pro produktivitu práce s PDF dokumenty. 

 

Zpět do obchodu