V souboru PDF nelze editovat text. Kde je problém?

V následujícím článku si vysvětlíme, proč nelze editovat text v souborech PDF. Přesto, že je editace textu podobná jako v běžných textových editorech, jsou zde určitá specifika.

 

Pokud se Vám nedaří upravovat text v souboru PDF, pak důvodem může být například situace, kdy:

  • Soubor PDF je zabezpečený proti editaci. Autor dokumentu zabezpečil PDF proti nepovoleným úpravám. Možné řešení je požádat autora o heslo pro změnu přístupových práv a heslo změnit.
  • Soubor PDF obsahuje elektronický podpis. Pokud je v PDF elektronický podpis, nelze provádět úpravy textu ani jiného obsahu. Je to technologické omezení formátu PDF. Pokud autor podpisu povolil vytváření šablon stránek, můžete provést výtah stránek a zde již text bude možné upravit.
  • Soubor PDF neobsahuje tzv. textovou vrstvu (skeny). Pokud v PDF nelze text ani vybrat myší, je velmi pravděpodobné, že neobsahuje tzv. textovou vrstvu. V takovém případě nelze text editovat, protože v dokumentu prostě není. Typicky se jedná o skenované dokumenty a obrázky v PDF. Řešením je převedení PDF do editovatelného formátu využitím technologie OCR. K tomu můžete využít některý z našich produktů s modulem Enhanced OCR.
Zpět do obchodu